top of page

MAKROSINTETIČKA VLAKNA 

riješenja za armiranje podnih ploča, prefabrikata

Ova vlakna predstavljaju vlakna budućnosti i veliki su odmak tehnologije u odnosu na dosadašnje korištenje ne samo klasične armature, već i čeličnih vlakana. Naime, ona u potpunosti mijenjaju i armaturnu mrežu, ali i čelična vlakna. Ona su kombinacija polipropilena i polietilena koja ima sve tehničke i sigurnosne zahtjeve klasične armature, ali sa sobom donosi prednosti koje posjeduju sintetička vlakna, primjerice, nepostojanje rizika od korozije koji je uobičajen kod čeličnih armatura. Ova su vlakna specifičnog valovitog izgleda koja se čvrsto utisnu u beton i na taj način povećavaju njegovu apsorbciju energije i čvrstoću.

Duly u svom prodajnom asortimanu nudi makrosintetička od tvrtke Contec Fiber tip Concrix, dvokomponetno makrosintetičko vlakno. Ovisno o zahtjevima betonske konstrukcije, preporučeno je doziranje ovih vlakana od 2 do 9 kilograma po kubičnom metru betona.

Na nacionalnoj i međunarodnoj razini propisi i zahtjevi za vlakana u betonu konstantno se povećavaju. Taj razvoj također jasno ukazuje u smjeru inovativnih sintetičkih vlakana koja pokazuju performanse i karakteristike identične ili bolje od onih sa čeličnim vlaknima i dodatno su poznate prednosti sintetičkih vlakana u betonu.

 

Uz to su svojstva visoke čvrstoće na savijanje, osigurana dokazana post-crack ponašanja i izuzetna radna svojstva. Kako bi se zadovoljila kvaliteta i ekonomski zahtjev u najvećoj mjeri ove značajke mogu se postići optimalni dodatak ovih vlakana.

Svi ovi zahtjevi su uzeti u obzir u razvoju Concrix-a. Rezultat je poliolefin bazirano, međunarodno patentirano, dvo-komponento macro vlakno koje se sastoji od jezgre i ljuske. Concrix ima visoku vlačnu čvrstoću i istovremeno prikazuje visoku čvrstoću prijanjanja u betonskoj  matrici.

Priroda površine pojedinačnih vlakana je razvijena kako bi se osiguralo optimalno spajanje u betonskoj matrici, ali bez posljedica za obradivost betonske površine.

preuzimanja:

bottom of page